Wat is Yoga?

Yoga is een al eeuwen oude manier van bewegen / oefenen om balans te brengen tussen lichaam en geest. Yoga ontstaat wanneer we met aandacht naar onszelf een beweging uitvoeren die in logische samenwerking gaat met de adem.

Er zijn vele yogavarianten, maar de lessen binnen de yogapraktijk zijn gebaseerd op de hatha yoga. De term ‘hatha’ is een samenvoeging van het Sanskriet zon (‘ha’) en maan (‘tha’), en verwijst naar een evenwicht tussen tegengestelde krachten. Hatha yoga is waar de meeste mensen aan denken bij het woord yoga. Vooral vanwege het herkenbare fysieke aspect van deze variant.

Yoga of gymnastiek?

Hatha yoga heeft veel oefeningen (asana’s) die meerdere elementen helpen ontwikkelen. Zo werk je aan aandacht, adem en bewegen maar je beïnvloedt ook meridianen en chakra’s.

Het is deze combinatie, die het onderscheid maakt tussen gymnastiek en yoga. Het samenwerken tussen lichaam, geest en ademhaling, geeft een gevoel van vanzelfsprekendheid; rust.

De fysieke inspanning vindt altijd plaats op een zachte manier. Nooit als wedstrijd en niks forceren; niet met jezelf en ook niet ten opzichte van anderen.

Yoga is het uitvoeren van de asana’s op je eigen niveau. Je grenzen (leren) kennen en deze respecteren geeft een soort ruimte van binnenuit. Die ruimte is het gebied waar energie en levenskracht (prana) doorheen stromen als je er aandacht in investeert.