Yoga in het onderwijs

Iemand die yoga beoefent groeit fysiek, mentaal en spiritueel. Ideaal voor opgroeiende kinderen, eigenlijk.

Kinderyoga maakt kinderen bewust van het verschil tussen spanning en ontspanning, je leert je te concentreren, en je leert je ademhaling te beheersen en op een juiste manier te gebruiken.

Yoga maakt kinderen op deze manier meer zelfbewust, maar het heeft ook praktische toepassingen. Zo kan het helpen rust te vinden als je tegen een spreekbeurt opziet, of als er een moeilijke toets op de agenda staat.

De yogapraktijk biedt gastlessen voor scholen. Op aanvraag kan ik samen met mijn collega Marloes Smeets-de Graaf voorlichting verzorgen of theorie- en praktijklessen organiseren. Zo kunnen we uitleggen wat yoga is en wat het verschil is tussen een yogales en een ‘gewone’ gym- of bewegingsles. Ook kunnen we voorbeeldlessen en -oefeningen verzorgen of we laten kinderen concentratieoefeningen doen. In het beste geval worden de lessen geïntegreerd in het bestaande lesprogramma.

Omdat yoga altijd op het eigen niveau beoefend wordt, is het geschikt voor alle kinderen (en docenten) in het basisonderwijs. De inhoud van de lessen wordt op de doelgroep afgestemd. Een typische les wisselt af tussen bewegingen, zintuigspelletjes, inlevingsoefeningen, samenspel en ademhalingsoefeningen.

Overweegt u om yoga aan te bieden op school, neem dan vrijblijvend contact op met de yogapraktijk om te praten over de mogelijkheden.

Voor kinderyoga buiten school, kijk bij yoga voor kinderen of er een groep is die aansluit.

Leerlingen in het basisonderwijs.

In overleg.

In overleg.

In overleg.